Novosti

Novosti

O dešavanjima, degustacijama, promocijama, planovima...
Kao i o iskustvima organske proizvodnje vina.

INTERESUJU NAS SAMO NAJBOLJA VINA!

INTERESUJU NAS SAMO NAJBOLJA VINA!

Vinarija Imperator ove godine aktivnija je nego ikada pre. Prva sertifikovana organska, a zatim i biodinamička vinarija u Srbiji učvrstila je prethodnih godina svoj status i prepoznatljivost, a sada proširuje kapacitete. Potrošače su ove godine obradovali novim vinima, sa novim vizuelnim identitetom, koja su, čini se, naprečac osvojila publiku, ali i sudije na takmičenjima. Istovremeno, na mesto direktorke vinarije došla je Đurđa Katić, inače dugogodišnja saradnica u Imperatoru i poznato vinsko lice u Srbiji. Na vinskoj sceni Đurđa je poznata kao enolog, degustator vina, ali pre svega kao somelijerka koja je dugo godina čuvala titulu najbolje u Srbiji

- Moja nova pozicija ne isključuje ništa od toga – kaže Katić na početku razgovora.

- I dalje sam predsednica UO SERSA, akreditovani domaći i međunarodni ocenjivač, i dalje se bavim edukacijom, ali vinarija je sada primarni angažman. Dugo mi je trebalo da se odlučim i prihvatim poziciju direktorke, iako sa Brankom Zečevićem, vlasnikom Imperatora, sarađujem već devet godina. Tada niko drugi u Srbiji nije imao sličan pristup, a mene su intrigirali organika i biodinamika. Kroz saradnju smo izgradili zdrav profesionalni i prijateljski odnos. Posle devet godina rada na vinima koja su više bila pilot projekat, i proizvodnje od najviše 12.000 boca godišnje, postalo je jasno da je to održiv koncept, pa smo 2018. godine seli i napravili plan proširenja. Nakon toga smo posadili još šest i po hektara vinograda sa već postojećim, ali i novim, autohtonim sortimentom.

Kako si se snašla u ulozi direktora vinarije i šta su ti najveći izazovi?

Ljudi, odnosno kadrovi. Zadržali smo deo iskusnih saradnika od ranije, ali najveći deo tima je sada nov. U vinogradu imamo novog agronoma, zaduženog za biranje operacija, vremena delovanja, načina delovanja na vinograd... Tri ključna čoveka su nova, plus ja. Deluje kao da ide dosta lako, ali hvatanje koraka, razumevanje procesa i pristupa u našem tipu proizvodnje traži vreme i učenje. Sve ostalo, tehnika, sredstva i slično su lako rešive stvari.

Imperator je prva sertifikovana organska vinarija u Srbiji, a sada i biodinamička. Potrošačima je i dalje poprilično nejasna granica između pojmova prirodno, organsko ili biodinamičko vino. Hajde da to malo pojasnimo…

U biodinamičkoj i organskoj proizvodnji ima puno stvari koje mnogima nisu jasne do kraja i tu se stvara prostor za spekulacije, predrasude i pogrešne zaključke. Nažalost, naš potrošač zbog toga misli da ako je vino mutno i smrdi, mora da je organsko. Često nam se događalo da ljudi dođu na naš sajamski štand i kažu „Pa vaše vino nije mutno, to nije organsko!“. U percepciji konzumenta te razlike su nejasne... Stalno ponavljam: nemojte da vam organska proizvodnja bude pokriće za mane u vinima. Nema opravdanja za vina sa puno isparljivih kiselina, sa mikrobiološkim i drugim manama. To što ste naturalac nije pokriće za greške. Organska proizvodnja kod nas nije bila do kraja definisana jer institucije nisu zauzele stav i donele pravilnike o proizvodnji vina na taj način. Mogli smo da sertifikujemo grožđe ali ne i vino, jer do 2020. godine u Srbiji nije postojao pravilnik o organskim vinima. Zato smo ušli u sertifikaciju po organskim standardima EU, koji ne vrede u Srbiji. I dalje se standard EU razlikuje od našeg, ali suština je donekle ista: osim bakra, ni jedno sredstvo koje nije na organskoj bazi ne sme da bude primenjivano u vinogradu. Nikakvi veštački pesticidi, đubriva ili herbicidi. Najveća razlika između konvencionalnog i organskog vinogradarstva je to što organsko nema hemije. Što se tiče bakra, naš sedmogodišnji prosek ne sme da pređe tri kilograma po hektaru. Sada smo na 1.7 kilograma. Sumpor se takođe koristi. Mi zato suštinski koristimo samo dva preparata: jedan na bazi bakra, a drugi na bazi sumpora. Pored toga, koristimo biodinamičke preparate i komposte koji se prave po biodinamičkim principima, i izuzetno su važni. Ideja je da zemlja na kojoj loza raste živi i diše. Kada uđem u vinograd i ne vidim nijednu travku između redova, kad je sve ubijeno hemijom, uopšte nemam želju da sutra probam vino odatle. Biodinamika je korak dalje. Tokom pet godina organske proizvodnje, mi smo u vinogradima koristili i biodinamičke principe, ali nam je fokus bio na tome da osvestimo organski princip. Zatim smo 2019. godine ušli u proces sertifikacije za Demeter, za biodinamiku. Došao je inspektor iz Češke da vidi kako radimo u vinogradu, kako pripremamo komposte i preparate... Dočekala sam ga sa puno zebnje, ali izveštaj je bio dosta dobar, trebalo je korigovati samo nekoliko stvari. Uopšteno, biodinamika podrazumeva organski pristup ali uz pravljenje odgovarajućeg komposta i njegovo adekvatno unošenje u vinograde, jer je kompost ono što hrani lozu i grožđe i što pravi razliku u ukusu i karakteristikama voća. Tu su i tretmani đubrivom iz roga i tretmani po Mariji Tun, što sve čini sveto trojstvo ovog koncepta. Ovo je naš način da dođemo do cilja, a to su najbolja vina. Biodinamika nije cilj sama po sebi!

Koliko je teško, pogotovo u lošim godinama, doći do kvalitetnog i dobrog roda u dovoljnoj količini? Šta je teže u tom smislu, biodinamički ili organski pristup? Vi ste imali i godine kada nije bilo šta da se obere…

Imali smo godine bez roda i teška srca priznajem da nije stvar u godini već u čoveku. Nema loše godine, ima samo lošeg i neadekvatnog odnosa prema lozi. U biodinamici i organskoj proizvodnji preventiva je ključna. Ne delujemo na posledicu, već radimo preventivno. Na primer, kada je vlaga onda se vinograd provetrava. Postoji niz dozvoljenih preparata i za pepelnicu i za plamenjaču. Za botritis malo manje, ali on se rešava provetrenošću. O tome se vodi računa od rezidbe, a ne od trenutka kada treba da se plevi vinograd. Petnaestog decembra krećemo da režemo vinograd na način na koji do sada nikada nije orezivan. Biće manje lišća, manje lastara, manje žbunja. Vinograd će biti provetren na pravi način, do svakog grozda. Biodinamika je teža jer traži veće prisustvo u vinogradu. Treba spremiti preparate i voditi računa o vremenu kada će se i na koji način uneti...Ali kada sve uradite kako treba, rezultat neće izostati!Koliko u Imperatoru imate biodinamičkih vinograda, koliko organskih, a koliko je u konverziji?

Više ništa nije u konverziji, sve ima status organskog. Dolazi nam do kraja godine inspektor iz Demetera, pa verujem da će sve biti sertifikovano i kao biodinamičko. Vina organski status dobijaju po automatizmu nakon kontrole prerade, a po Demeteru dok vino ne uđe u bocu ne zna se da li je ispunilo sve uslove, zato što Demeter prati kompletnu proizvodnu listu i kompletnu analizu pre ulaska u bocu.

Na tržište ste pustili nova vina iz vinograda u konverziji, odvojena od biodinamičkih. Kako je tržište reagovalo na njih? Etikete su potpuno nove i drugačije, tu su i nove sorte, i stilski drugačija vina od ostalih iz Imperatora.

Da, na tržištu imamo vina iz 2020. i 2021. iz novih vinograda, iz treće godine konverzije, i imamo vina iz 2018. iz starih vinograda, koja su organski sertifikovana. Ceo vinograd se radi na identičan način od prvog dana, ali naprosto mora da prođe od tri do pet godina konverzije. Ukupno imamo devet hektara vinograda, plus Rakovac. Nova vina jesu stilski drugačija jer su sila i grašac potpuno drugačijih karakteristika od traminca i rajnskog rizlinga i uopšte ne mogu da se porede. Drugo, to su vina iz devičanske berbe, vinograd je bio u trećoj godini. Ideja novih vina i novih vizuala bila je moja, a to što nismo imali identičan status za ceo vinograd bio nam je izgovor da radimo nešto potpuno drugačije. Sa ovih šest i po hektara imamo slobodu da radimo šta hoćemo. Meni je grašac vrlo interesantan, etiketa mu je minimalistička i svedena, mešali smo ćirilicu i latinicu. Vina imaju značajno manje alkohola nego što je to obično bio slučaj u našim vinogradima. Za grašac su komentari bili u startu veoma dobri. Sila Nika je inspirisana mojom ćerkom Nikom, a taj grozd koji je nacrtan izvađen je iz crteža koji je pravila kad nije imala ni tri godine. Ideja je da se etiketa menja svake godine, kako ona raste. Dopada mi se i Animus, blend malbeka i kabernea, a reakcije su takođe odlične. Tu je i La Vida, inspirisana životom i Brankovom najmlađom ćerkom koja se zove Vida. Imamo i prokupac koji je ove godine završio u rozeu, a imamo i sortni pino noar.

Svi vinogradi, dakle, idu u biodinamiku, ali će nova linija vina ostati?

Da, i verovatno će rasti. Već sad vidim stvari koje mogu da se koriguju i da budu još bolje. Na primer, imamo i penušavac. Radili smo roze od pino noara, eksperimentalno, i on je u drvetu. Sovinjon nam je takođe stilski promenjen i bolji nego ikada! Vinograd smo dosadili klonom R3, a to se u vinu vidi kroz pirazinske tonove i više strukture. Otišao je na neku drugu stranu i baš sam zadovoljna.

Šta se dešava sa klasičnom Imperator linijom vina?

Ona je takođe unapređena. Ove godine smo napravili rezove i promene u podrumu i vinogradu. U vinogradu verovatno najradikalnije. Prebir smo radili vrlo radikalno, pa smo imali 40 odsto manje roda nego što je trebalo da bude, ali nas ne interesuje da imamo 60.000 boca nekog vina, već nas interesuje da imamo najbolja vina koja možemo da dobijemo iz našeg vinograda. Onda 10 ili 15 hiljada boca manje ne pravi razliku. Sve iz prethodne godine što nije zadovoljilo naše standarde kvaliteta otišlo je u destilaciju.

Vinarija Imperator povezana je vlasnički i deli prostor sa vinarijom Salaxia. Kako ta saradnja funkcioniše?

To je danas vinarija Imperator & Salaxia. Saradnja funkcioniše veoma dobro, mi smo uigran tim koji vodi kompletnu proizvodnju. Različiti su pristupi, ali delimo prostor dok ne bude gotova nova Imperator vinarija u Erdeviku.

Kada se planira završetak nove vinarije?

Nova zgrada vinarije gradi se u skladu sa filozofijom okruženja. Potpuno će biti uklopljena u prirodu, kada se gleda odozgo uopšte se ne vidi da je tu objekat, zahvaljujući zelenim krovovima i rastinju. Proizvodni deo je kapaciteta oko 150.000 litara, što omogućava komotnu preradu i kupovinu još hektara u budućnosti, ako uspemo da nađemo još dobre zemlje. Koristićemo amfore, betonska jaja, barike, a razvijaćemo i turistički deo. Radiće se komplet prerada otpadnih voda, koncept je potpuno ekološki. Ašov zabadamo sad, i timski guramo svim silama da se već sledeća prerada uradi u novoj vinariji.

Opširnije
Wine vision Open Balkan | Zlato i srebro za Imperator vina

Wine vision Open Balkan | Zlato i srebro za Imperator vina

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo, da je Imperator na upravo završenom, prvom međunarodnom sajmu vina u našoj zemlji održanom  u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" i pod pokroviteljstvom Wine Vision by Open Balkan, nagrađen zlatnom medaljom.

Maximianvs 2018 je ocenjen zlatnom medaljom od strane međunarodnog žirija na čelu sa Karolin Gibli, ekspertom za vina Balkana I Jugoistočne Evrope.

Na sajmu je bilo više od 200 izlagača i proizvođača vina, najviše iz Srbije i zemalja regiona, ali i iz centralne Evrope, Južne i Severne Amerike, na samom ocenjivanju je bilo  preko 600 vina. 
Zlatna medalja za Maximianvs iz 2018. godine, srebrna za Qvintillvs i Valerius iz 2018. godine, bronza za Gratianus iz 2018. godine kao i dva nova Imperator vina Grašac i Sila Nika iz 2021. godine potvrda su istrajnosti u kvalitetu i jedinstvenom pristupu vinogradu i proizvodnji vina.

Na manifestaciji Fruška gora Wine Show, Grašac (2021) svrstan je u TOP 50 vina sa Fruške gore

Vinari fruškogorskog vinogorja poslali su više od 150 uzoraka vina na ocenjivanje. Od svih ocenjenih vina, pedeset sa najvišim ocenama okitilo se medaljom TOP 50 Fruška gora 2022. Medalja će  se naći na bocama, kao svojevrsni putokaz i garancija potrošačima da kupuju provereno i kvalitetno vino, koje na pravi način predstavlja Frušku goru. Prema pravilima koja su ustanovljena prošle godine, ovo je jedinstveno takmičenje na kome nema pobednika i rangiranja, već se svih 50 najbolje ocenjenih vina tretira ravnopravno. Među TOP 50  upravo je i Imperatorov Grašac.

Opširnije
Grašac je sila, al je sila i Nika

Grašac je sila, al je sila i Nika

Dva nova bela vina Grašac 2021 i Sila Nika 2021 biodinamičke vinarije Imperator, promovisana su za profesionalce u beogradskoj vinoteci Vino Bar & Shop.

 Istovremeno je na najbolji način proslavljena zlatna medalja za Grašac 2021 osvojena na nedavno pokrenutom Grow du Monde internacionalnom nadmetanju vina od ove sorte.

Veoma mlada vina praktično iz prve berbe vinograda u Erdeviku posađenog 2019. godine već sad iskazuju zavidnu zrelost i potenciju, a prva nezvanična pojavljivanja na nekim od prolećnih vinskih sajmova privukla su veliku pažnju ljubitelja vina koji ih sa nestrpljenjem očekuju.

Sila Nika, žute boje i primetnog viskoziteta, dobijena od grožđa novostvorene sorte sila dizajnirane upravo za srpsko podneblje, a koja kvalitetom i mogućnostima ubrzano dobija na popularnosti kod vinara, odlikuje se voćnim i slasnim mirisom u kome dominira kruška i slatki začini dok je na ukusu vino harmonično, na nepcu glatko, i samim tim lako za uživanje. Kiseline se razigrano javljaju tek na nepcu a lepo izvajane arome jabuke i hleba dominiraju u primetnoj završnici što uz 11% alkohola i mineralne note preporučuje ovu silu za brojne gastronomske zahvate od predjela do dezerta.

Tek pola procenta alkohola je snažniji Grašac 2021 od sile Nika ali vibrante kiseline i velika svežina smeštaju ga u posebnu kategoriju vina koja poseduju izvanredne aperitivne kvalitete. U ovom trenutku što se zrelosti i ekspresivnosti tiče upečatljiviji je na prvi pogled i gutljaj od sile koja će svakako biti hit u opuštenom ženskom društvu.

Sila Grašac 8

Svetlo žut sa zelenkastim odsjajima grašac izgledom nagoveštava herbalne tonove što se materijalizuju u vidu mirisa divlje nane i raznovrsnog livadskog bilja i cvetnih nota čime je idealan da podrži ne previše začinjenu ali i ponešto masniju hranu.

Vinarija Imperator već poseduje Demetr sertifikat za berbu 2021 iz starog dela vinograda gde su internacionalne sorte. Sad sledi i onaj za novi gde su autohtone, kada će dugogodišnji san biti dosanjan i čime postaje prva kompletno biodinamička vinarija na tlu Srbije.

Treba pomenuti kako se za grašac pretpostavlja da mu je na Fruškoj gori postojbina pa se može nazvati i autohtonom sortom, a biće svakako savršen saputnik tokom putovanja i vrelih letnjih dana i noći.

Foto: Ivana Čutura, Nenad Vučijak
Opširnije
Imperator: Prva sertifikovana srpska biodinamika

Imperator: Prva sertifikovana srpska biodinamika

Toliko sanjani Demeter sertifikat biodinamičkog vinograda i vina, stigao je po prvi put nedavno u Srbiju, u vlasništvo vinarije Imperator čiji su vinogradi u Erdeviku.

U ovom trenutku sertifikat za vino je u preliminarnom statusu, objašnjava Đurđa Katić apsolutno uverena da je samo pitanje trenutka kada će oznaka biti postavljena na boce vina Imperator.

Demeter sertifikat je dobijen za deo vinograda sa internacionalnim sortama koji se obrađuje od samog nastanka vinarije i ideje biodinamičkog pristupa. Što se vina tiče, u podrumu se vina neguju i prate tokom razvoja i sazrevanja. Suština kontrole i sertifikacije je u vinogradu. Sertifikat se nakon vinograda vezano dobija i za vino, ukoliko su ispoštovani standardi proizvodnje po Demeteru, s tim što, pre nego vino uđe u bocu, radi se  finalna analiza i nakon  dobijanja potvrde da je sve kako treba može se staviti odgovarajuća oznaka po vrlo striktnim pravilima.

Na pitanje da li još neko u okruženju Srbije ima Demeter sertifikat Đurđa Katić kaže da joj nije poznato ali napominje da je proletos ispratila seminar o proizvodnji organskih i bio vina u regionu te nije stekla utisak da je Demeter negde prisutan.

- Iako sam se prijavila da i sama naučim nešto, što se i dogodilo, ispostavilo se da sam od svih kolega ja bila najpozvanija da pričam baš o Demeteru. Kad analiziram, čini mi se da smo mi ovde, u toj priči otišli najdalje.

Imperator organska vina
Prema pravilima proces konverzije do dobijanja sertifikacije za organiku traje tri godine a za biodinamiku pet. Naravno, ako neko već poseduje organski sertifikat onda Demeter dobije posle dve godine što se u slučaju vinarije Imperator nije ostvarilo.

- Mi smo ga trebali dobiti 2020. ali inspektor zbog korone nije mogao da dođe pa je došlo do odlaganja. Konačno je prošle godine ispratio vinograd, kompletnu dokumentaciju i sve što treba i stigao nam je sertifikat za 2021. godinu za stari deo vinograda koji je već imao organski status. Mlađi deo je u K3, ili trećoj godini koverzije, te će i on dogodine dobiti status organike a uverena sam i Demeter.

Da li to znači da je moguće dobiti sertifikate i po nekakvom skraćenom ili ubrzanom postupku pošto već postoje takvi primeri po pitanju organike?

- Skraćenje perioda konverzije je potpuno legitiman postupak. Odnosi se na uslov za tri godine konverzije, pa ako i pre ulaska u koverziju nisu korišćena nedozvoljena sredstva moguće je organski sertifikat ranije dobiti. I mi smo imali skraćenje za stari vinograd ali za ovaj novi to nije bilo moguće jer su na njemu ranije uspevale drugačije kulture. Znači, moramo proći sve tri godine konverzije što je nama pravi izazov oko organizacije berbe, prerade biodinamičkog i još nesertifikovanog grožđa, papirologije, proizvodnje vina, etiketiranja. Ništa ne sme imati veze jedno sa drugim. Ali šta smo tražili, to smo i dobili – kaže Katić uz pobednički osmeh.

Ova vina publika može da proba na manifestaciji Wine Garden 11. i 12. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu  |

Opširnije
Organska vina Imperator zaslužuju salutiranje

Organska vina Imperator zaslužuju salutiranje

Kraj 2021. godine obeležila je još jedna sjajna degustacija Organskih vina Imperator iz 2018. godine. Imperator vina su godinama unazad poznata na tržištu po svom rajnskom rizlingu i crvenim kupažama, kojima će se po kvalitetu neosporno pridružiti sovinjon i pino noar iz 2018. godine, koji je do sada rađen samo iz tri berbe.

Opširnije
×

Log in