Novo brendiranje Imperatora

 

Novo brendiranje Imperatora

Unovobeogradskom restoranu GIG održana je zanimljiva prezentacija ribrendinga vinarije Imperator uz predstavljanje novih vina, rozea Esta i nekadašnjeg sovinjon blana Claudivs sada pod imenom Klod.

Imperator zbilja punom parom gura ka nekakvom tronu, ne samo biodinamičkog vinarstva u Srbiji već daleko šire. Nedavno otvoreni restoran FIG u sklopu sadašnje vinarije u Rakovcu, početak izradnje potpuno nove vinarije u vinogradu u Erdeviku, uz nove vinograde i hektare pod lozom jasan su dokaz ovoj tvrdnji.

A od okupljenog Imeprator tima, vlasnika vinarije Branka Zečevića, enologa i direktorke Đurđe Katić i dizajnera Saše Vidakovića, vlasnika studija SVIDesign.com u Londonu, gde sa tridesetogodišnjim iskustvom stvara svetski znane brendove, saznali smo brojne novosti i prisustvovali besprekorno vođenoj prezentaciji o totalnom ribrendingu Imperatora. Zapravo je to bila demonstracija kako nastaje jedan potpuno novi brend na već postojećim osnovama biodinamičkih vinograda, vina i istorijata koji ih okružuje.

- Kao što se to radi kod vina da bi iz grožđa izvukli najbolje, mi smo iskustvo sa svetskih scena ovde uneli, iscedili, dodatno osnažili vizijom i znanjem izvlačeći srž onoga šta je Imperator kao brend – objašnjava Saša Vidaković. – Tri meseca smo radili upitnike, analize, radionice, saželi hrpu informacija koje ga opisuju, kreirali smo skicu, kroki. To je jako kompleksna stvar i zato smo primenili ikigai, japansku filozofiju života. Ona podrazumeva četiri osnovna aspekta: Šta volimo da radimo?; U čemu smo dobri?; Šta možemo da naplatimo?; Šta svetu odnosno drugim ljudima treba?

DSC 6767
Dizajner Saše Vidaković, vlasnika studija SVIDesign.com u Londonu

Inspirisani majkom prirodom, nastavlja Saša, trudimo se da je očuvamo u svemu što radimo jer samo tako možemo zaista uživati, istinski napredovati i doprineti boljem svetu za sve. Nismo uspešni ako samo mi izvlačimo korist i jedino kreativno, uz znatiželju, eksperiment i hrabrost dolazimo do novih rešenja. Kvalitet nam je izuzetno važan jer će nas jedino na osnovu toga ljudi prihvatiti. Zato beskompromisno tražimo samo najbolje, od ljudi, preko sredstava i aktivnosti, do konačnog rezultata. Naravno, rezultat svega ovoga je zadovoljstvo, kako naše, tako i kupca.

Dok Vidaković razlaže ideje objašnjava koncepciju, probamo premijerno vino, čisti sovinjon blan Klod 2022. Nastao je kao kombinacija tri klona gde R3 daje pirazinski element, više aromatike i strukture nego što je davao klon iz Drenove uključen u kupažu uz malo rezistentnog sovinjona. Urađeno je 1.400 boca i prvi put uvedena numeracija na etiketi. Vino nosi 6,35 gr/l kiselina i 12,5% alkohola, a Đurđa Katić smatra kako je to prva berba sovinjona i vino kakvo ona smatra da treba da bude.

imperator klod

Klod nam je vodilja za budućnost, samo početak onoga što ćemo dobiti iz tog vinograda i dokaz da način koji primenjujemo u vinogradu i vinariji definitivno daje sjajne rezultate.

- Od početka smo rekli: Hoćemo da eksperimentišemo – vraća nas u priču o brendu Branko, vlasnik Imperatora. - Ne bojimo se da promašimo jer kad smo počeli bili smo niko i ništa, a ako ćemo da kopiramo druge nećemo ništa ni postići. Daj da napravimo nešto autentično i svoje, a za tako nešto moraš da eksperimentišeš i budeš hrabar. Htedoh da sadim malbek, rekoše mi da ne uspeva na Fruškoj gori. Mi smo ga zasadili i on je fantastičan kao sastavni deo naše dve kupaže. Ima vina koja se ni nama ne sviđaju, ali u bocu ide samo ono što smatramo da je dobro. U vinarstvu se puno krvi, znoja i energije utroši, ali se vino i ne radi ako nema ljubavi i zadovoljstva.

Branko Zecevic vinarija imperator
Vlasnik vinarije Imperator. Branko Zečević

Upravo u tim rečima pronađen je osnov za moto vinarije Per vinum ad astra (od vina do zvezda), u koji ulazi sve ovde rečeno. I racio i emocija, podseća Saša.

Vina su segmentirana u tri kategorije: Primus linija, za lagana, entry vina upravo je kreirana. Pošto se radi strogi prebir roda na stolu sve što nije idealno završi u ovoj liniji; Optimus su ona boljeg kvaliteta kakva su Klod Esta; Maximus su top vina iz perfektnih berbi gde je Constantivs kandidat. Ova kategorija popunjavaće se limitiranim količinama po par stotina boca vina iz pojedinih parcela gde se beskompromisno vodi računa o kvalitetu i svemu.

imperator esta

Shodno tome radilo se i na arhitekturi etikete, odnosno nomenklaturi kako ime vina komunicira. Fidbek sa tržišta ukazao je da su neka imena jako komplikovana i teška za pamćenje pa će biti skraćena dok kod onih koja već imaju svoju istoriju neće se seći veza duga već gotovo 15 godina.

Na etiketi će stajati ime sorte, godina berbe, kategorija vina i naravno organik simbol, sve spakovano na sjajan način. Moguće je da će umetnici raditi limited edition ambalaže, a pojaviće se čitav niz kreativnih radova. Biće promocija, ključaće društvene mreže, ideja je mnogo.

Roze od pino noara Esta 2022 je od grožđa iz prvo zasađenog, Demeter sertifikovanog vinograda.

- Nikad nismo radili roze, dugo sam mislila da je to traćenje dobre sirovine – smeje se Đurđa. – No, prošla je godina bila krajnje izazovna, napravili smo zaokret, u sred vinogradarske sezone promenili tim koji se njime bavi i morali da odlučimo hoćemo li brati grožđe kad je dobro za roze ili ćemo ga pustiti da dozri do kraja. Uhvatili smo ga baš za roze i eto, Esta je postala prvo čedo svega ovoga što radimo. Drugačija boca, čep, drugačiji vizual i ime, a opet smo ostali povezani sa onim što Imperator zaista jeste. Pritom rešili smo da od sad radimo roze i već obrali deo pinoa i kabernea.

A šta je to sve novo?

- Pošto već u nazivu imamo Imperator, shvatili smo da nema potrebe da to ponavljamo i podebljavamo već potražili neke druge asocijacije i simbole ali ne da budu bukvalno prepoznatljivi – objašnjava Saša.

imperator logo

Tako su došli do kružnog simbola organike koji povezuje elemente bitne za nastanak vina a pojavljuje se u rimskim palatama. Logotipu i reči imperator udahnuli su malo više vazduha, neznatno ošmirglali detalje kako bi izgledao mlađi, jednostavniji, elegantniji. Svakom slovu su dogradili nešto za originalni karakter, a potom imenu dodali sekundarni grafički element, kružne, stilski uređene vinogradarske stubove prevedene u serijal vertikalnih linija.

- To smo uradili u raznim frekvencijama kako ne bi bilo dosadno što nam omogućava beskonačno mnogo kombinacija čime smo omogućili da svako vino izrazimo na drugi način, njegovim kodom, jedinstvenom šifrom kao kombinacijom sopstvenih frekvencija. Praktično otisak prsta za svako vino uz njegov lični, klasični i moderni font, paletu boja… - podvlači dizajner.

DSC 6697

Temelji nove vinarije se kopaju a Đurđa je već poručila opremu da sledeću berbu radi u novom prostoru gde će uz tankove i barike biti amfora i malih „jaja“ do 1.000 litara. Sprema se ozbiljna arhiva, kao i dodatne linije vina poput onih što su izašla iz mladog vinograda (Animus, La Vida…) gde mora proći tri godine konverzije da bi dobila Demeter status. Tu su i „divlja“ vina od grožđa iz zone izolacije koja graniči sa susednim parcelama i koja ne mogu biti sertifikovana. Đurđi su posebno omiljena eksperimentalna vina izuzetno malih serija kao što je „gerilski“ šardone iz vinograda u Rakovcu gde je prinos bio ekstremno nizak.

- Takva smo grožđa ranije davali partnerima ali sad nedamo nikom ni bobicu – smeje se dok  probamo novi, izvrstan Maximianvs 2020 koji kreće na tržište. - Način na koji vodimo vinograd, hranimo zemlju, lozu bez trunke hemije, definitivno daje rezultat. Iz užasno teške godine izaćiće sjajna vina. Što se ribrendinga tiče, ja inače imam ozbiljan respekt prema starim etiketama, međutim ni u vremenu, mentalitetu, ni kulturi u kojoj trenutno živimo one nisu našle prolaz kakav su verovatno trebale da imaju. A ove nove upravo oslikavaju mladalački i do kraja posvećen duh koji vlada u Imperatoru.   | 

Novo brendiranje Imperatora - vino.rs

Facebook Twitter LinkedIn
×

Log in